Najvýhodnejšie sadzby hypoték má Rakúsko a Česko, najvyššie Maďarsko

06.02.2013 Celý región

Bratislava 6. februára (TASR) - V súčasnosti sú najvýhodnejšie sadzby hypoték v Rakúsku (3 %) a Českej republike (3,46 %), naopak, najvyššie sadzby má Maďarsko (10 až 11,5 %).

Rozdiel medzi najnižšími a najvyššími sadzbami tak predstavuje približne 7 až 8 percentuálnych bodov. Vyplynulo to z prieskumu skupiny TPA Horwath, ktorá porovnávala aktuálne sadzby hypoték v krajinách strednej a východnej Európy.

Z prieskumu vyplynulo, že v sledovanom období sa priemerné sadzby hypoték najviac zvýšili v Poľsku, a to o 1,19 %. Pri porovnaní ceny priemerného bytu vo Varšave 162.380 eur a hypotéky 78.067 eur predstavuje rozdiel oproti Českej republike takmer 51 eur mesačne.

V Poľsku ale došlo k zásadnej zmene v podmienkach hypoték. Predtým bola väčšina hypoték poskytovaná v eurách alebo švajčiarskych frankoch, teraz sú nové hypotéky dostupné výhradne v lokálnej mene, čiže v zlotých. Sadzby sa pohybujú medzi 6,0 až 6,8 %. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje vývoj poľských hypoték, je pokles cien nehnuteľností, pričom tento trend by mal podľa prognóz pokračovať. V Poľsku sú bežné hypotéky s variabilnou úrokovou sadzbou naviazanou na 3- alebo 6-mesačný LIBOR. Hypotéky s fixným úrokom, ktoré sú napríklad v Českej republike veľmi obľúbené, sa v Poľsku takmer vôbec neposkytujú.

Maďarsko sa od všetkých ostatných štátov strednej Európy výrazne odlišuje. Pred ekonomickou krízou bolo v krajine populárne požičiavať si v cudzích menách. Dôvodom boli veľmi nízke úrokové sadzby pri úveroch v eurách či švajčiarskych frankoch v porovnaní s forintom. V dôsledku znehodnotenia národnej meny na prelome rokov 2011 a 2012 sa po zásahu vlády množstvo hypoték v cudzích menách prekonvertovalo na forint. Na konverzii sa boli donútené podieľať aj banky. V poslednom období sa situácia stabilizovala. Sadzby úverov v eurách sa pohybujú okolo 9,05 %, v prípade pôžičiek v domácej mene oscilujú medzi 10 až 11,5 %. Nové hypotéky vo forintoch sa však netešia veľkému záujmu obyvateľov.

V Bulharsku je veľmi ťažké stanoviť priemernú hodnotu úrokovej sadzby u hypoték, pretože sa veľmi rýchlo a často mení. Navyše existujú značné odlišnosti medzi jednotlivými bankami. Rozdiel medzi sadzbami hypoték v eurách a v bulharskej mene je ale minimálny. Naopak, značné diferencie sú v Srbsku, kde sa úrokové sadzby v eurách pohybujú medzi 5,7 a 6,5 % a v domácej mene medzi 18,2 a 21,7 %. Aj preto sa nové hypotéky poskytujú najčastejšie v eurách. Pred krízou pritom bolo obvyklé uzatvárať hypotéky v eurách len pri skutočne veľkých sumách, bežné hypotéky sa poskytovali v lokálnej mene.

"Prieskum vychádza z údajov z októbra minulého roku, keď bola úroková sadzba pri hypotékach na Slovensku na úrovni 5 %. V súčasnosti je však u nás možné získať hypotéku aj za úrok pod 4 %. Konkrétna výška však samozrejme závisí od viacerých faktorov, najmä od doby fixácie úrokovej sadzby. Pokles úrokových sadzieb na Slovensku súvisí najmä s poklesom referenčnej sadzby Európskej centrálnej banky v priebehu roku 2012, a teda so zlacnením zdrojov pre banky. Keďže v roku 2013 nie je pravdepodobné ďalšie znižovanie referenčnej sadzby, myslím si, že úroky pri hypotékach sú v súčasnosti skôr na svojom minime. Predpokladám, že vďaka zdravému konkurenčnému prostrediu na trhu sa však v priebehu roku 2013 ceny hypoték nebudú hýbať ani nahor a skôr si zachovajú stabilnú úroveň," komentoval výsledky prieskumu Peter Ďanovský, partner TPA Horwath.
 

Vyberte región